Monday, November 2, 2009

Happy Halloween!

Ameerika elu on kiire, nagu näha ei jõua ma kuidagi õigel ajal postitustega valmis, aga siit see siis nüüd tuleb - Halloween - üks suuremaid ja metsikumaid pidusid Ühendriikides, millest lihtsalt peab osa võtma. Halloween on siis 31. oktoobril, nagu me seda Eestiski tähistame. Mis te arvate, millal hakatakse Halloweeni staffi poes müüma ja millal Halloweeniks ette valmistutakse? Õige vastus on otseloomulikult oktoobri keskel. Seega kuni novembrini ei ole poodides mitte jõuluvanad, nagu seda vahel meil leida võib, vaid nõiad ja zombid. Halloweeniks dekoreeritakse maju ja kohvikuid, poode täpselt sama moodi nagu jõuludeks. Stiilsemad majad on näiteks mähitud üleni tehisämblikuvõrguga, omavad nõidu ükse ees ja on valgustatud jõuluküünaldele sarnaste laternakestega, või elektriliselt valgustatud kõrvitsatega. Kõrvits muide on kohustuslik - kindlasti on teil ettekujutus jõulukuuselaadast, vot sarnased laadad on supermarketite ees kõrvitsatele ka. Kas teadsite, et kõrvitsale näo pähe tegemiseks on müügil omaette tööriistakomplekt - väike sae sarnane tööriistake, millega on võimalik ka kõige keerukamaid detaile kõrvitsal välja joonistada ja ostes kaks saagi, saate kolm kõrvitsapuhastuslusikat ja kaks teistsuguse teraga saagi kauba peale - suurepärane diil.
Halloween on vaid ühel päeval aastas - ei ja veel kord ei, Halloween kestab vähemalt nädala ja siis tipneb 31. oktoobril viimase suurema peoga. Keegi ei pea sind imelikuks, kui otsustad terve nädala jooksul kanda erinevaid kostüüme, või lihtstsalt zombie make upiga liialdada. Terve nädala vältel toimub ülikoolilinnakus erinevaid vahvaid ettevõtmisi. Näiteks kõrvitsagraveerimisvõistlus, kõrvitsa söömise võistlus, kõrvitsapiruka tegemise võistlus, kostüümide hindamised, Halloweeni moeshow, ülikooli söökla, kus enamus sündmusi aset leiab, on dekoreeritud Halloweeni stiilis - keset sööklat on haud, millest sirutub välja zombie käsi ja söökla personal on riietatud kõige hirmsamatesse kostüümidesse, mida võite ette kujutada. Reedel toovad osad õppejõud šokolaadi ja kommi oma loengusse ja jagavad seda tudengitele.
Aga nüüd siis Kaarli erisoovi juurde ja räägime Halloweeni seiklustest - ehk siiis Halloweeni peost, mis peaks aset leidma 31. oktoobril - no jah, keegi ei viitsi ju nii kaua oodata, seega toimub kogu nädala vältel erinevaid pidusid, kuhu tuleb otseloomulikult ilmuda kostümeeritult - vahel on erinevad teemad määratud - surnud kuulsused, nõidade eri, playboy eri. Aga nüüd siis suurima peo juurde - Halloweeni öö. Kujutate vast ette, et peaks minema kuhugile ööklubisse - ei!!! Tuleb üles leida kuumim majapidu. Pidu, millele enamus rahvusvahelistest tudengitest osales, toimus paari tudengi eramajas. Kokku oli rahvast nii kolmesaja inimese ringis - kogu kahekorruseline maja oli rahvaga täidetud ja ukse taga ootamas järjekord, sest kõik lihtsalt ei mahtunud füüsiliselt majja ära - aa peaks veel mainima, et Halloweeni öö oli suhteliselt soe, 15 kraadi öösel. Ma ei taha teada, mis sellest majast järgmiseks päevaks alles jäi - keegi tõmbas seinalt suure peegli maha, keegi kallas pudeli viina diivanile ja põrandale - siinkohal said üles loetud suhteliselt viisakamad sündmused. Aga muidugi on meil ju puhastusteenistus, kes kõik hiljem korda teeb. veidi peale keskööd ilmus kohale politsei - mitte ühe masinaga, vaid lausa seitsme masinaga, piirasid ümber maja ja tegid peole lõpu peale - üritasid arreteerida niipalju alaealisi alkoholi tarbijaid kui võimalik. No kurvastasid ainult peo omanikud ja need, kes arreteeritud said, teised liikusid edasi järgmisele majapeole, mille politsei peagi kinni pani, kuni lõpetasime kolmandas kohas, kus toimus veidi väiksem pidu ja mis politseile nii silma ei hakanud. Trick or treat! (Komm või pomm) nu see on enamasti laste rida ja nende vanemate, aga see on tõeliselt populaarne, külastatakse küll vaid neid maju, millel ukse ees on kõrvits- see tähendab, et külalised on oodatud.
Vot selline oli Ameerika Halloween, kas me peaksime ka midagi sarnast kodus korraldama - ei oska kommenteerida, siiski oli see ülimalt vahva kogemus. Võibolla muudaks see meie pimedad sügisõhtud lõbusamaks ja veidi kõrvitsalaternavalgemaks. Lükkan talvemantli ostu veidi edasi, siin läks jälle soojemaks, Halloweeni päeval lausa 20 kraadi sooja, muidu ikka 13- 18. hommikud ja õhtud on veidi jahedamad. Ja keda huvitab, kuidas mul koolitükkidega läheb, pärast selliste pidude kirjutamist, siis päris hästi, sain Rousseau teemalise essee eest maksimumhinde A+ Ja ongi selleks korraks kõik - teie püsige ikka lainel ja mina üritan ka edaspidi ikka pühapäeval blogi täiendada. Kaunist sügise viimast kuud, siin on see tõesti kaunis. PS. Eritänud veel Karinile Viru Valge cooleri tatokate eest - tükike Eesti brände on südantsoojendav.

No comments:

Post a Comment